امیر سالاری؛ حامد کاوه؛ مهدی بشیری
چکیده
زعفران علاوه بر مزیت اقتصادیتر نسبت به سایر محصولات، نقش قابل توجهای در اشتغال و همچنین مدیریت منابع آب مناطق خشک و نیمهخشک دارد. از طرفی علاوه بر کمیت، نگاه ویژه به کیفیت، میتواند منجر به ارزآوری بیشتر آن گردد. بهمنظور پهنهبندی کیفی تولید زعفران در سطح استانهای خراسان رضوی و جنوبی با استفاده از روش زمینآمار، بررسی اجزای ...
بیشتر
زعفران علاوه بر مزیت اقتصادیتر نسبت به سایر محصولات، نقش قابل توجهای در اشتغال و همچنین مدیریت منابع آب مناطق خشک و نیمهخشک دارد. از طرفی علاوه بر کمیت، نگاه ویژه به کیفیت، میتواند منجر به ارزآوری بیشتر آن گردد. بهمنظور پهنهبندی کیفی تولید زعفران در سطح استانهای خراسان رضوی و جنوبی با استفاده از روش زمینآمار، بررسی اجزای اصلی کیفیت زعفران شامل کروسین، پیکروکروسین و سافرانال با استفاده از روش طیف نورسنجی فرابنفش–مرئی و استاندارد ISO/TS 36322 با نمونه-گیری در سطح 14 مرکز عمده تولید زعفران شامل صفیآباد، شهنآباد، چخماق و آبرود تربتحیدریه، قاینات، کاشمر، بردسکن، تربتجام، فیضآباد، سبزوار، سرایان، نیشابور و بیرجند در پاییز سال 1394 انجام گرفت. نتایج نشان داد که روشهای زمینآمار با دقت خوبی میزان کروسین، پیکروکروسین و سافرانال را تخمین زده، ضمن آنکه، در روش کوکریجینگ، پیکروکروسین بهترین متغیر کمکی در تعیین مقدار کروسین و سافرانال و کروسین نیز بهترین متغیر کمکی در تخمین میزان پیکروکروسین بهدست آمد. در تخمین میزان کروسین، پیکروکروسین و سافرانال بهترتیب مدلهای گوسین، خطی و نمایی بهترین مدلهای برازشی بودند. نتایج نشان داد که اکثر مناطق استانهای خراسان رضوی و جنوبی، دارای کروسینی با کیفیت تقریباً یکسان و پایین،کیفیت پیکروکروسین متفاوت و پایین و کیفیت سافرانال متفاوت و متوسطی میباشند، از نظر پیکروکروسین، نواحی جنوب و جنوبشرقی و از نظر سافرانال نیز نواحی شمال-شرقی و جنوبشرقی منطقه (استانهای خراسان رضوی وجنوبی) دارای کیفیت بهتری میباشند. نتیجه کلی این تحقیق حاکی از مناسب بودن روشهای زمینآماری در درونیابی، پهنهبندی و تعیین مناطق مستعد کشت زعفران به لحاظ کیفی میباشد.
رامین نظریان؛ حسین صحابی
چکیده
زعفران یکی از ارزشمندترین و گرانبهاترین گیاهان دارویی است که در مناطق خشک و نیمهخشک کشت میشود. جهت بررسی اثر تراکم کاشت بر کیفیت گل دو نوع زعفران ایرانی و اسپانیایی،آزمایشی طی دو سال زراعی 93-1392 و 94-1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با ...
بیشتر
زعفران یکی از ارزشمندترین و گرانبهاترین گیاهان دارویی است که در مناطق خشک و نیمهخشک کشت میشود. جهت بررسی اثر تراکم کاشت بر کیفیت گل دو نوع زعفران ایرانی و اسپانیایی،آزمایشی طی دو سال زراعی 93-1392 و 94-1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت و نتایج دوسال بصورت فاکتوریل اسپلیت پلات در زمان آنالیز گردید. فاکتورA: نوع بنه (ایرانی و اسپانیایی) و فاکتور D: تراکم کاشت (40، 48 و 60 بنه در متر مربع) در نظر گرفته شد. اثرات نوع بنه بر شاخصهای کیفی، به جزء کروسین، معنیدار نبود. بیشترین مفدار کروسین (01/202)، پیکروکروسین (23/72) و سافرانال (30/36) در تراکم 40 بنه در متر مربع (d1) حاصل شد. همچنین بیشترین مقدار کروسین (73/200)، پیکروکروسین (24/71) و سافرانال (91/28) متعلق به بنههای اسپانیایی (a2) بود، در حالیکه بیشترین تعداد گل (21/27 عدد بر متر مربع)، وزن تر گل (58/13گرم بر متر مربع) و وزن خشک زعفران (144/0 گرم بر متر مربع) را بنههای ایرانی (a1) تولید کرد. بهطورکلی، میتوان گفت که بنههای اسپانیایی (از نظر کیفی) و ایرانی (از نظر کمی) برتری نشان دادند.
وحید حکیم زاده؛ سالومه دلشاد
چکیده
زعفران یکی از محصولات گرانبهای کشاورزی و دارویی در بین محصولات صنعتی و صادراتی ایران است. کروسین، پیکروکروسین و سافرانال به ترتیب به عنوان شاخصهای رنگ، طعم و بوی زعفران شناخته میشوند. بهینهسازی شرایط خشک کردن به عنوان مهمترین مرحله فرآوری زعفران نقش مهمی در حفظ کیفیت و بهبود رنگ، طعم و عطر دارد. در این تحقیق، تأثیر متغیرهایی ...
بیشتر
زعفران یکی از محصولات گرانبهای کشاورزی و دارویی در بین محصولات صنعتی و صادراتی ایران است. کروسین، پیکروکروسین و سافرانال به ترتیب به عنوان شاخصهای رنگ، طعم و بوی زعفران شناخته میشوند. بهینهسازی شرایط خشک کردن به عنوان مهمترین مرحله فرآوری زعفران نقش مهمی در حفظ کیفیت و بهبود رنگ، طعم و عطر دارد. در این تحقیق، تأثیر متغیرهایی همچون دمای خشک کردن (دامنه 40 تا 70 درجه سانتیگراد)، زمان (دامنه80 تا 205 دقیقه) و ضخامت لایه زعفران (دامنه 5/0 تا 2 سانتیمتر) برای روش آون و انرژی خشک کردن (بازه 200 تا 800 وات)، زمان (دامنه 4 تا 11 دقیقه) و ضخامت لایه زعفران (دامنه 5/0 تا 2 سانتیمتر) برای روش ماکروویو، در طرح آماری سطح- پاسخ (RSM) بر میزان کروسین، پیکروکروسین و سافرانال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در روش خشک کردن دمای بالاتر و زمان کوتاهتر در حفظ خصوصیات کیفی زعفران مؤثرتر بود. همچنین افزایش ضخامت لایه زعفران تأثیر معنیداری بر خصوصیات کیفی داشت. انرژی بسیار بالا و زمان طولانی طی خشک کردن با مایکروویو نیز سبب تخریب کروسین، پیکروکروسین و سافرانال شد. بهترین شرایط خشک کردن به روش آون الکتریکی در دمای 2/51 درجه سانتیگراد، زمان 8/112 دقیقه و ضخامت 5/0 سانتیمتری زعفران بدست آمد و مناسبترین شرایط خشک کردن با مایکروویو میزان انرژی 703 وات، زمان 9/6 دقیقه و ضخامت زعفران دو سانتیمترتعیین شد. در این تحقیق، روش مایکروویو در حفظ کروسین و پیکروکروسین موفقتر بود؛ در حالیکه در روش آون سافرانال کمی بهتر حفظ شد.
علی افتاده؛ محمد حسین امینی فرد؛ فرید مرادی نژاد؛ محمد علی بهدانی
چکیده
به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف نیتروکسینوورمیکمپوست بر صفات مورفولوژیکی و رشدی زعفران، آزمایشی در دو سال زراعی 1394 و 95در دانشگاه بیرجند به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل نیتروکسین در سه سطح (صفر، 5، 10 لیتر در هکتار) و ورمیکمپوست در چهار سطح (صفر، 5، 10 و 15 تن در ...
بیشتر
به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف نیتروکسینوورمیکمپوست بر صفات مورفولوژیکی و رشدی زعفران، آزمایشی در دو سال زراعی 1394 و 95در دانشگاه بیرجند به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل نیتروکسین در سه سطح (صفر، 5، 10 لیتر در هکتار) و ورمیکمپوست در چهار سطح (صفر، 5، 10 و 15 تن در هکتار) در نظر گرفته شد. در این آزمایش صفاتی شامل تعداد گل و عملکرد گل تر و کلاله خشک، اجزاء برگ (تعداد، طول و وزنتر و خشک) و رنگیزههای آن (کلروفیلa ، b، کل و سبزینگی) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که نیتروکسین تعداد و عملکرد گل تر و عملکرد خشک کلاله، را تحت تاثیر خود قرار داد، به طوری که در سال اول و دوم به ترتیب بیشترین تعداد گل ( 75/8 و 33/45 در متر مربع)، عملکرد گل تر (76/2 و 04/13 گرم در متر مربع)، و عملکرد کلاله خشک (006/0 و 03/0 گرم در متر مربع) از تیمار 5 لیتر در هکتار نیتروکسین و کمترین آن از شاهد به دست آمد.نتایج، نشان دهنده تاثیر مثبت نیتروکسین بر اجزاء برگ (تعداد، طول و وزنتر) و رنگیزههای آن (کلروفیلa ، b، کل و سبزینگی) بود. همچنین ورمیکمپوست باعث افزایش معنیدار، عملکرد خشک کلاله، تعداد، طول و وزن تر برگ و رنگیزههای کلروفیلa ، b، کل و سبزینگی در زعفران گردید، بطوریکه بیشترین میزان کلروفیلb ، کل و سبزینگی با کاربرد 10 تن در هکتار ورمیکمپوست و کمترین آنها در شاهد مشاهده شد. نتایج برهمکنش نیتروکسین و ورمیکمپوست در طی دو سال نیز، عملکرد تر گل، عملکرد خشک کلاله، طول برگ، کلروفیلa ، b، کل و سبزینگی زعفران را تحت تاثیر خود قرار داد. به طور کلی نتایج، بیانگر تاثیر مثبت نیتروکسین و ورمیکمپوست بر عملکرد کمی و خصوصیات رشدی زعفران بود.
سید جواد حسینی واشان؛ نظر افضلی؛ احسان محمدیان
چکیده
هدف این تحقیق، ارزیابی اثر افزودنعصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفرانبر عملکرد، وزن نسبی اجزای لاشه و فراسنجههای بیوشیمیایی خون بلدرچین ژاپنی بود. بدین منظور، تعداد 72قطعه جوجه بلدرچین یک روزه بطور تصادفی در 12 پن آزمایشی و سه تیمار در قالب طرح کاملاً تصادفی توزیع شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح 350 و 700 میلیلیتر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران ...
بیشتر
هدف این تحقیق، ارزیابی اثر افزودنعصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفرانبر عملکرد، وزن نسبی اجزای لاشه و فراسنجههای بیوشیمیایی خون بلدرچین ژاپنی بود. بدین منظور، تعداد 72قطعه جوجه بلدرچین یک روزه بطور تصادفی در 12 پن آزمایشی و سه تیمار در قالب طرح کاملاً تصادفی توزیع شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح 350 و 700 میلیلیتر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران و شاهد بود. در 42 روزگی، دو قطعه پرنده از هر پن انتخاب و کشتار و وزن نسبی اجزای لاشه تعیین شد. به منظور مطالعه فراسنجههای خونی در 28 و 42 روزگی از دو قطعه پرنده خونگیری به عمل آمد. دادهها با نرمافزار آماریSAS مورد تجزیه آماری قرار گرفت. نتایج تجزیه دادهها نشان داد که افزودن عصاره هیدروالکلی زعفران باعث بهبود ضریب تبدیل و افزایش وزن بدن جوجه بلدرچینها گردید و تیمار 700 میلیگرم عصاره هیدروالکلی زعفران، بالاترین وزن بدن و کمترین ضریب تبدیل خوراک را نشان داد. مصرف خوراک و وزن نسبی بورس فابرسیوس، قلب و پانکراس تحت تأثیر عصاره هیدروالکلی زعفران قرار نگرفت. عصاره هیدروالکلی زعفران روی وزن نسبی دئودنوم و ژژنوم تأثیر گذاشت، بهطوریکه افزودن عصاره هیدروالکلی زعفران باعث کاهش کلسترول و تریگلیسرید شد، ولی بر سایر فراسنجههای خونی شامل پروتئین تام، لیپوپروتئین با چگالی بالا و پایین تأثیری نداشت. بنابراین، افزودن عصاره هیدروالکلی زعفران به جیره جوجههای گوشتی احتمالاً باعث بهبود وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل خوراک و کاهش کلسترول خون گردد.
مریم حیدری؛ عاطفه حسینی؛ راضیه دری
چکیده
ویروس موزاییک شلغم (Turnip mosaic virus; TuMV) از خانواده پوتیویریده و جنس پوتیویروس، دارای وسیعترین دامنه میزبانی در بین ویروسهای این جنس است. علفهای هرز به عنوان منابع نگهدارنده ویروس نقش مهمی در همهگیری آن روی گیاه اصلی دارند. به منظور ردیابی و بررسی حضور TuMV، 44 گونه علف هرز مربوط به هشت خانواده در بهار 1396 از مزارع زعفران شهرستانهای ...
بیشتر
ویروس موزاییک شلغم (Turnip mosaic virus; TuMV) از خانواده پوتیویریده و جنس پوتیویروس، دارای وسیعترین دامنه میزبانی در بین ویروسهای این جنس است. علفهای هرز به عنوان منابع نگهدارنده ویروس نقش مهمی در همهگیری آن روی گیاه اصلی دارند. به منظور ردیابی و بررسی حضور TuMV، 44 گونه علف هرز مربوط به هشت خانواده در بهار 1396 از مزارع زعفران شهرستانهای قائن، فردوس، سرایان و بیرجند جمعآوری گردید. ردیابی اولیه ویروس در نمونهها، با آزمون الایزا و RT-PCR با استفاده از آغازگرهای اختصاصی صورت گرفت و نمونهای که در الایزا و PCR مثبت بود، تعیین توالی گردید. در بین 44 علفهرز، تنها نمونه مربوط به علفهرز ناخنک (Goldbachia laevigata) در آزمون الایزا مثبت بود که در RT-PCR نیز قطعهای به طول 864 جفت باز مربوط به توالی کامل پروتئین پوششی تکثیر نمود. در درخت تبارزایی حاصل از این جدایه (KHo.IR) در مقایسه با 29 جدایه موجود در بانک جهانی ژن، چهار گروه تشکیل شد که جدایه ایرانی در گروه Basal BR قرار گرفت. بررسی یکسانی نوکلئوتیدی این جدایه با 29 جدایه بانک جهانی ژن، نشان داد که بیشترین تشابه بین جدایه مورد مطالعه با جدایه ایتالیا (AB093600) به میزبان 6/93 درصد و کمترین شباهت با جدایهای از کانادا (D10927) برابر با 6/87 درصد میباشد. بنابر نتایج، علف هرز ناخنک به عنوان گیاه نگهدارنده TuMV در مزارع زعفران معرفی گردید. تحقیق حاضر اولین بررسی سرولوژیکی و مولکولی TuMV در علفهای هرز مزارع زعفران در ایران میباشد.
زهره قلی زاده؛ محمد حسین امینی فرد؛ محمد حسن سیاری
چکیده
مدیریت تغذیه و اندازه بنه مادری از مهمترین عوامل در تعیین کمیت و کیفیت زعفران (Crocus sativus L.) به شمار میروند. به منظور بررسی تأثیر سطوح کمپوست زباله شهری و وزن بنه مادری بر صفات رویشی و زایشی و شاخصهایفتوسنتزی گیاه زعفران، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل ...
بیشتر
مدیریت تغذیه و اندازه بنه مادری از مهمترین عوامل در تعیین کمیت و کیفیت زعفران (Crocus sativus L.) به شمار میروند. به منظور بررسی تأثیر سطوح کمپوست زباله شهری و وزن بنه مادری بر صفات رویشی و زایشی و شاخصهایفتوسنتزی گیاه زعفران، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار سطح کمپوست زباله شهری (0، 5، 10 و 20 تن در هکتار) و سه سطح وزن بنه مادری (شامل گروههای وزنی 4-1/0، 8-1/4 و 12-1/8 گرم) و در سه تکرار اجرا گردید. صفات مورد مطالعه شامل تعداد، عملکرد گل تر، وزن خشک کلاله، تعداد، طول و وزن برگ، رنگیزههای فتوسنتزی و فلورسانس کلروفیل بود. نتایج نشان داد که تأثیر مصرف کمپوست زباله شهری بر متوسط وزن تر گل و عملکرد خشک کلاله معنیدار بود. به طوریکه کمترین عملکرد خشک کلاله (04/0 گرم در متر مربع) از شاهد و بالاترین عملکرد خشک کلاله (08/0 گرم در متر مربع) از تیمار 20 تن در هکتار به دست آمد، اما با تیمار 5 و 10 تن در هکتار کمپوست زباله شهری تفاوت معنیدار نداشت. همچنین، نتایج نشاندهنده تأثیر معنیدار کمپوست زباله شهری بر اجزاء برگ (طول و وزن خشک) و رنگیزههای آن (کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئید) بود. بطوریکه بیشترین اجزاء برگ (طول و وزن خشک) و رنگیزههای فتوسنتزی (کلروفیل و کاروتنوئید) به ترتیب از تیمار 5 و 10 تن در هکتار کمپوست زباله شهری به دست آمد. وزن بنه بر عملکرد، تعداد گل و نیز شاخصهای رویشی و رنگیزههای فتوسنتزی تأثیر معنیداری داشت؛ بطوریکه بالاترین میزان این صفات در بنههای 12-1/8 گرم به دست آمد. همچنین بر همکنش مصرف کمپوست زباله شهری و وزن بنه بر وزن تر گل، کلروفیل (a، b و کل)، کاروتنوئید و فلورسانس حداقل معنیدار گردید. بر اساس نتایج، استفاده از کمپوست زباله شهری (10 تن در هکتار) و بنههای مادری درشت (12-1/8 گرم) به عنوان مؤثرترین تیمارها در این آزمایش، میتوانند نقش مؤثری در افزایش عملکرد کمی و رنگیزههای فتوسنتزی زعفران داشته باشند.
سعیده کوزه گران؛ محمد موسوی بایگی؛ عباس خاشعی سیوکی؛ ایمان باباییان
چکیده
آب و هوا، هم به لحاظ میانگینها و هم رویدادهای حدی از جمله عوامل مهم تأثیرگذار بر عملکرد محصولات میباشد. رویدادهای حدی آب و هوایی، در حال حاضر یک چالش مهم برای تولیدکنندگان محصولات کشاورزی میباشد که در حال افزایش است و پیشبینی و محاسبه اثرات آنها بر عملکرد محصولات از مهمترین موضوعات مورد بررسی در بحث امنیت غذایی، جهت افزایش ...
بیشتر
آب و هوا، هم به لحاظ میانگینها و هم رویدادهای حدی از جمله عوامل مهم تأثیرگذار بر عملکرد محصولات میباشد. رویدادهای حدی آب و هوایی، در حال حاضر یک چالش مهم برای تولیدکنندگان محصولات کشاورزی میباشد که در حال افزایش است و پیشبینی و محاسبه اثرات آنها بر عملکرد محصولات از مهمترین موضوعات مورد بررسی در بحث امنیت غذایی، جهت افزایش کارایی اقتصادی تولیدات میباشد. بررسی روند چند سال گذشته زعفران نشان میدهد، در حالیکه سطح زیر کشت زعفران در ایران افزایش داشته، میزان عملکرد در واحد سطح کاهش داشته است. با توجه به اهمیت زعفران و اینکه عملکرد آن به طور قابل توجهی تحت تأثیر شاخصهای اقلیمی میباشد، بررسی و شناخت الگوی رویدادهای حدی و تأثیرگذاری آن بر عملکرد میتواند به برنامهریزیهای مدیریتی و بهرهبرداری بهتر این محصول کمک نماید. در این مطالعه جهت بررسی روند نمایههای حدی اقلیمی، از 38 شاخص بارش و دما که توسط تیم کارشناسیشکارسازی تغییرات اقلیمی سازمان جهانی هواشناسی به عنوان شاخصهای حدی و تغییرات آب و هوایی، استفاده گردید. سپس با استفاده از آنالیز رگرسیون چند متغیره، اثر شاخصهای حدی اقلیمی بر عملکرد بررسی و با انتخاب مناسبترین شاخصها، مدل عملکرد بر اساس شاخصها ارائه شد. نتایج تجزیه و تحلیل شاخصها، روند گرم شدن منطقه و کاهش بارش را نشان می هد. این نتایج نشان داد که روند افزایشی شاخصهای حدی گرم و روند کاهشی و منفی شاخصهای بارش میتوانند از عوامل مهم و عمده در کاهش عملکرد زعفران باشند.
مهدی صفری؛ غلامرضا خواجویی نژاد؛ علی اکبر مقصودی مود؛ قاسم محمدی نژاد
چکیده
به منظور شناسایی راهکارهای افزایش عملکرد و توسعه کشت زعفران در مناطق خشک و نیمهخشک، آزمایشی بصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد که در آن تیمار اصلی شامل سه سطح آبیاری تا سطح 50، 75 و 100 درصد نیاز آبی و هفت سطح تیماری کودی به عنوان کرتهای فرعی شامل شاهد (عدم مصرف سوپر جاذب) و سه سطح توزیع یکنواخت ...
بیشتر
به منظور شناسایی راهکارهای افزایش عملکرد و توسعه کشت زعفران در مناطق خشک و نیمهخشک، آزمایشی بصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد که در آن تیمار اصلی شامل سه سطح آبیاری تا سطح 50، 75 و 100 درصد نیاز آبی و هفت سطح تیماری کودی به عنوان کرتهای فرعی شامل شاهد (عدم مصرف سوپر جاذب) و سه سطح توزیع یکنواخت سوپر جاذب به میزان 10، 30 و 50 گرم در متر مربع قبل از کاشت و سه روش توزیع سوپر جاذب در زیر ردیفهای کاشت بود. نتایج نشان داد که با افزایش حجم آبیاری تعداد گل، وزنتر گل، وزن خشک کلاله، وزن کل بنهها، وزن بزرگترین بنه و همچنین تعداد بنهها افزایش یافت، اما تراوش یونی کاهش یافت. طول برگ از 60 روز پس از شروع سبز شدن برگها به تدریج تحت تأثیر تیمار آبیاری قرار گرفت. همچنین مصرف سوپر جاذبها رفتار مشابهی با تیمارهای آبیاری نشان دادند. در اغلب موارد مصرف سوپر جاذب به مقدار 30 تا 50 گرم سوپر جاذب بصورت توزیع یکنواخت روی سطح زمین و یا مصرف 10 گرم سوپر جاذب بصورت ردیفی در زیر ردیفهای کاشت نتیجه بهتری را در مقایسه با شاهد و سایر تیمارها بدست آورد. در برخی موارد نیز، مصرف 50 گرم سوپر جاذب بصورت ردیفی در زیر ردیفهای کاشت تأثیر منفی بر صفات مورد مطالعه داشت. بین سطوح آبیاری و مصرف سوپر جاذب اثر متقابل معنیدار وجود داشت و این موضوع نشان میدهد که میتوان خسارت ناشی از کمآبی بر مزارع زعفران در مناطق خشک و نیمه خشک را با مصرف سوپر جاذبها کاهش داد.
محمد حسینی؛ حسین رحیمی
چکیده
به منظور مطالعه اثر تنش رطوبت بر گلآوری و عملکرد زعفران، پژوهشی در سالهای1391 و 1392 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان گناباد اجرا شد. این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با پنج تیمار( 70% ظرفیت زراعی ،60% ظرفیت زراعی، 50% ظرفیت زراعی، C1 و C2 ) و 4 تکرار در نظر گرفته شد. ویژگیهای کمی مورد مطالعه شامل ...
بیشتر
به منظور مطالعه اثر تنش رطوبت بر گلآوری و عملکرد زعفران، پژوهشی در سالهای1391 و 1392 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان گناباد اجرا شد. این آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با پنج تیمار( 70% ظرفیت زراعی ،60% ظرفیت زراعی، 50% ظرفیت زراعی، C1 و C2 ) و 4 تکرار در نظر گرفته شد. ویژگیهای کمی مورد مطالعه شامل تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک کلاله، تعداد بنههای خواهری در پایان دوره، وزن بنهها در پایان دوره، مقدار پوشال پیازها و وزن خشک برگها و ویژگیهای کیفی نیز شامل اندازهگیری پیکروکروسین،کروسین و سافرانال بودند. نتایج نشان داد که با افزایش تنش رطوبت ویژگیهای کمّی زعفران کاهش و شاخصهای کیفی آن بهبود یافت. با افزایش روند خشکی، مقادیر ویژگیهای کمّی کاهش یافتند که بطور مکرر در گیاهان زراعی دیگر نیز گزارش شده است. از طرف دیگر، افزایش تنش رطوبت همراه با تجمع مواد مؤثره در گیاهان است و تأکید بر همبستگی منفی بین خصوصیات کمّی و کیفی میباشد و تعداد و وزن بنهها با افزایش تنش رطوبت کاهش نشان داده است. همچنین تعداد گل در واحد سطح در ظرفیت زراعی، 70 درصد از سایر تیمارها بیشتر بود. کلاله خشک زعفران که همان زعفران اقتصادی میباشد نیز در ظرفیت زراعی، 70 درصد از سایر تیمارها بیشتر بود که البته با تیمار چهار مرتبه آبیاری تفاوت معنیداری را نشان نداد. در تیمار 70 درصد اکثر ویژگیها، برتری نشان داده اما معنیدار نبوده است و از آنجایی که چهار مرتبه آبیاری منطقیتر به نظر میرسد این تیمار توصیه میشود.چهار مرتبه آبیاری همان عرف محل باضافه یک مرتبه آبیاری در نیمه مرداد میباشد که اثرات مثبت سودمندی بر عملکرد زعفران خواهد داشت.